Borddekorationer og borddækning

Til festbordet hører blomster og pynt

Skal man afholde en fest, er der mange forskellige muligheder for udsmykningen af bordet. Som en fast del af de mest traditionelle borddekorationer er oftest blomster, lys, guirlander og andet pynt. Som en helhed kan denne pynt gå igen ved indgangen, trapper indenfor og udenfor eller i vinduerne o.l. Der kan pyntes både ude og inde, alt efter temperament.

Til bordene kan der alt efter lejlighed fremstilles personlige bordkort. Det er vigtigt, at der er harmoni imellem lokalerne, dekorationsformerne, blomster og lysene der vælges. Det er kun dig selv der sætter grænserne og det er dig der bestemmer, om din borddækning og dine borddekorationer skal huskes.


Borddækning og bordekorationer til de 4 klassiske festtyper

I forhold til borddækning og borddekorationer, er disses elementer afhængig af, hvilken fest der afholdes. Jeg har nedenfor listet de mest klassiske dele, der kan indgå i borddekorationen, for forskellige festlige begivenheder;

  • Bryllup; De klassiske blomster, der oftest benyttes er roser, liljer og brudeslør. Disse blomster symboliserer kærlighed og kirkeklokker. Der kan sagtens anvendes andre typer af blomster – men i en eller anden grad indgår disse klassiske blomster, for det meste altid i borddekorationer. De andre elementer er oftest grønne blade, grene, bånd og små perler eller sten. Det kommer an på hvilken stil, brudeparret har tænkt sig når det kommer til det aktuelle design af borddekorationen. Her kan der kigges på stilarter som romantisk, landlig, rustik, enkel eller moderne. Ud fra denne stil kan man så bede dekoratøren om et billede af den enkelte opsats, inden man bestemmer sig. Det kan også være stilen i forhold til borddekorationen der afgør hvilke farver der skal indgå i resten af jeres borddækning og helheden af udsmykningen.

 

  • Konfirmation; Her er der lidt mere frit valg blandt blomstertyper. Stilen er gerne frisk, da det er en forårsfest. Farverne kommer an på selve konfirmanden, hvor blå benyttes til drenge og rød, til piger. Gerne i flere forskellige nuancer. Bånd, sten, perler kan også indgå, og i forbindelse med selve stilen, kan der måske eksperimenteres lidt mere, end ved et højtideligt bryllup. Stilen kan så gå igen på indbydelser, bordkort og i sange.

 

  • Barnedåb; Her er det igen typisk og klassisk at anvende de sikre farver som baby blå og lyserød. I borddekorationer kan anvendes symboler på dåben som kors, storke, sutter eller små bleer. Igen dele der minder beskueren om, at der er tænkt på detaljerne. Detaljer der gør festen mindeværdig og hyggelig. Mange af disse ekstra elementer i borddekorationen kan købes i hobby butikker, ved gartnere eller blomsterhandlere. Da en barnedåb ikke er så højtidelig som et bryllup, kan borddekorationerne gøres meget enkle, og tilpasses de muligheder man nu har. Det kan være en stor del, af et budget, hvis man skal investerer i flotte borddekorationer fra den nærmeste blomsterhandler. Derfor kan det være man har nogle familiemedlemmer med grønne fingre eller at du rent faktisk selv har tid i forberedelserne. Du kan få vejledning og hjælp i blomsterbutikken og måske låne vaser eller potter, og så selv kaste dig ud i at lave en borddekoration.

 

  • Fødselsdag; Igen en festlig begivenhed, der som regel har borddekorationer som element i festens borddækning. En klassisk bestanddel i borddekorationer ved fødselsdage er flag, men ellers er der ingen regelsæt når det kommer til borddekorationer og borddækning. Farverne kan være op til fødselaren og afhænge af de muligheder man har og vil indgå i.